Jedni wolą z bitą śmietaną i owocami, inny zdecydowanie chętniej sięgają po wyraziste kremy i słodkie sosy, które są ozdabiane przez wiórki czekoladowe lub specjalną posypkę czekoladową. Tort, bo o nim tutaj mowa, stanowi słodki dodatek praktycznie każdego istotnego wydarzenia w naszym życiu. Na co zwrócić uwagę, żeby prezentował się jak najokazalej, ale przede wszystkim, żeby jego smak był niezapomniany?
Tort – ciasto nie tylko na święta
Chociaż we wszechobecnie panującym świecie fit, torty nie są już tak jedzone bezkarnie jak kiedyś (wciąż się je uwielbia, ale uważniej już patrząc na kilokalorie, jedząc raczej mniejsze porcje), to nie da się ukryć, że są one wciąż niezwykle popularne. Nie zmienia to jednak faktu, że kupuje się je (bądź też piecze) oczywiście na urodziny, Komunię św., chrzest, wesele czy też np. studniówkę, co podkreśla rangę wydarzenia, będąc jednocześnie wspaniałym wizualnym dodatkiem na uroczysty stół. Już u życie samej posypki czekoladowej na tort potrafi dużo zmienić.
Smaki tortu
Jak wiadomo, bazą niemal każdego tortu jest starannie wypieczony biszkopt. Mnogość produktów dostępnych w sklepach pozwala na wybór tradycyjnego (z jasnej mąki pszennej), orkiszowego, bezglutenowego czy też chociażby kukurydzianego.
Całe sedno wypieku leży jednak w dodatkach. Można tutaj postawić na wspomniane wyżej orzeźwiające owoce, ale równie dobrze może to być kajmak, rozpuszczona czekolada czy też wszelkiej maści kremy, obsypane wiórkami czekoladowymi (https://sklep.polmarkus.com.pl/posypki-czekoladowe). Może to być też posypka czekoladowa.
Wykończenie tortu
To, jak ciasto będzie ostatecznie wyglądało, zależy od jego ozdobienia. Jeżeli użyje się białego tynku, to idealnym dodatkiem może być posypka czekoladowa na tort, albo perełki cukrowe.
Tak naprawdę, każdy będzie miał inny gust i wszystko zależy od indywidualnych preferencji.