Termosy obiadowe sprawdzają się wszędzie: w pracy, w szkole, na uczelni, podczas podróży. Można w nich przechowywać ulubione, wcześniej przygotowane jedzenie i cieszyć się jego smakiem tuż po otwarciu zakrętki. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego modelu?
Właściwości termiczne – najważniejsze kryterium
Po pierwsze kupując termos obiadowy, nabywcy zależy na tym, aby transportowany w nim posiłek przez cały czas był ciepły. Warto więc rozważyć naczynie ze stali nierdzewnej, ze szklanym wkładem. Takie rozwiązania zapewniają wysokie właściwości termiczne naczynia. Wysoka temperatura potraw utrzymuje się w nim nawet przez 12 godzin. Poza tym stalowy materiał dobrze reaguje w kontakcie z żywnością, nie pozbawia jej smaku i zapachu. Nie trzeba dodawać, że tworzywo jest odporne także na uszkodzenia mechaniczne.
Po drugie: pojemność termosu
To bardzo istotne kryterium wyboru, zwłaszcza gdy kupujący często korzysta z termosu w ciągu dnia, np. zapakowaną porcję jedzenia rozkłada sobie na trzy posiłki. Mniejsze modele chętnie zabierane są w podróże. Podczas planowania całodziennych, pieszych wędrówek trzeba być rozważnym, w końcu cały ekwipunek będzie spoczywał na plecach noszącego. Waga termosu powinna być zatem optymalna.
Faktura tworzywa – dodatkowe atuty
Kolejnym czynnikiem ułatwiającym wybór odpowiedniego termosu obiadowego jest jego zewnętrzna struktura. Wiele przenośnych, zakręcanych naczyń pokrytych jest specjalnym proszkowym lakierem, który tworzy matową warstwę ochraniającą. Antypoślizgowa faktura to kolejna rzecz, na którą można zwrócić uwagę podczas zakupu termosu. Jego spód często jest gumowy, co zapewnia lepsze przytwierdzenie do podłoża podczas spożywania posiłku.
Termos obiadowy ze sklepu Bokono to przydatny gadżet. Jeśli rozważy się wszystkie podane wyżej kryteria, wybór będzie o wiele łatwiejszy.