Francja jest krajem kojarzonym m.in. z marką Coco Channel, Michelin, szampanem, czy dobrymi perfumami, a także z bardzo dobrym, klasycznym nożem o ciekawej symbolice. Wieloletnia tradycja tego noża sięga początków XIX wieku, a w ofercie jest nie tylko nóż kolekcjonerski, ale i taki, który z powodzeniem można wykorzystać na co dzień lub wręczyć jako prezent.
Noże z Laguiole – ciekawa tradycja i symbolika
Wokół tradycyjnych wyrobów z Laguiole narosła legenda. Przede wszystkim nóż Laguiole jest atrybutem męskości i dorosłości. Kiedy chłopiec był na tyle dojrzały, by samodzielnie paść trzodę, otrzymywał od ojca w prezencie własny nóż Laguiole.
Dla kogo są przeznaczone noże z Laguiole?
Każda czynność zawodowa, czy hobby, wymaga specjalistycznego sprzętu. Również w kuchni potrzebne są urządzenia i przyrządy wysokiej jakości, które usprawnią działalność kucharza. Nóż Laguiole jest dostępny m.in. jako:
- scyzoryk
- korkociąg
- ozdobne sztućce
- nóż do masła i chleba
- komplet noży do sera
- zestaw noży do steków
Te francuskie noże przeznaczone są zarówno dla kolekcjonera, profesjonalisty, jak i dla amatora. Dzięki różnorodnej ofercie każdy znajdzie rodzaj odpowiedni dla siebie lub na planowany prezent.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze francuskiego noża z Laguiole?
Niezależnie od tego, czy nóż Laguiole ma być prezentem, czy uzupełnieniem własnego sprzętu kuchennego, jego zalety i wysoka jakość wykonania przekonają każdego przyszłego właściciela. Nóż ten ma wygodny, ergonomiczny uchwyt, który umożliwia pracę bez konieczności użycia dużej siły. Noże tej firmy cechuje oprócz atrakcyjnego wyglądu również duża trwałość. Każdy nóż Laguiole jest wykonany ręcznie: rękojeść z wysokogatunkowego drewna lub rogów zwierzęcych oraz ostrze ze stali nierdzewnej.
Nóż Laguiole jest synonimem jakości. Ręczne wykonanie z wartościowych surowców przyczynia się do tego, że może być on nie tylko wspaniałym prezentem dla ważnej osoby, ale przede wszystkim dla samego siebie.